Om oss

Genom att ta med hela familjen ut på restaurang oftare kan man därför få njuta av maten både på restaurangen och få med sig inspiration hem som kan få vardagen att bli lite roligare just när det kommer till mat.

Barn och mat är ju ett problem som de flesta familjer har och det kan ofta sluta med att man äter den maten barnen vill ha, trots att man själv gärna ätit någonting som kändes lite mer inspirerande.

Om man tar med sig hela familjen ut på restaurang lite oftare, unga som gamla, så är det inte bara för att se barnen äta lita andra saker än korv och pasta, utan det blir även en betydligt mer gemytlig stund tillsammans då alla slipper tänka på disk och annat jobbigt som man måste ordna med efter maten hemma.

I många andra länder är det mycket, mycket billigare att äta ute, vilket gör att det blir en mer naturlig del av kulturen. Det är mysigt att kunna äta ute mer än vad vi genomsnittligt gör i landet och fler och fler restauranger ser till att erbjuda mer prisvänliga menyer för att attrahera fler och göra restaurangbesöken till en mer vardaglig syssla bland gemene man.

Beroende av vart man bor så är utbudet mer eller mindre glest. Bor man i en större stad så kan man se fram emot ett utbud där det både är öppet länge alla dagar i veckan och där man kan äta mat från världens alla hörn.

Det där stämningsfulla som en restaurang ofta erbjuder är även det ett extra plus både för personer som vill äta ute på egen hand, tillsammans med sin partner eller familjemedlemmar, med barnen, men kompisarna eller vad det nu må vara för sällskap man har.

Hemma kan det vara lite mer jobbigt att måndag till söndag fixa till mysiga middagar med fin dukning och långkok, så visst är det värt att betala lite extra bara för att få lite fina dukar och ljus ibland!

När vi åker på semester, vare sig det är långsemester eller en kortare weekendresa, så äter vi ofta ute varje dag. När man sedan kommer hem kan det vara skönt att få laga lite mat på egen hand, men denna känsla brukar försvinna ganska snabbt då det ju faktiskt är mysigare att äta ute.

Idag är det många restauranger som erbjuder mat från lunchtid ända fram till sent på kvällen, vilket är väldigt bra. Många gillar att äta lunch ute och middag hemma, medan det är tvärtom för andra, så det är bra att det finns ett alternativ för var och en.

En annan sak som är lite extra trevligt just med restaurangbesök är att man får mycket inspiration så att man sedan kan förgylla vardagsmaten därhemma lite extra. Kanske är det en kombination av råvaror som du äter på restaurang som du inte själv tänkt skulle passa ihop som blir favoriten, eller kanske är det en helt ny rätt som du börjar laga hemma efter ett lyckat restaurangbesök?

Ofta kan det vara en liten spännande smaksättning man bjuds på som man, som sagt, kanske inte tänkt på skulle passa ihop på egen hand, men med kockar bakom grytorna sp kan det mesta hända!

Likt allting anat så går det trender även i mat och det är alltid kul att se vad som sker inom denna sfär vad gäller trender. Går man till sin vanliga kvarterskrog kanske man inte kan räkna med några större kulinariska överraskningar bland burgare och plankstekar, men om man vågar testa på någonting lite annat så blir det ofta på det viset att man får med sig mycket!

Om man bara vill ha god mat och slippa laga maten, men vill stanna hemma så är det bara att beställa hem mat från de ställen som erbjuder take away. Det är inte lika utbrett som det är i exempelvis USA, men det blir allt vanligare. I amerikanska filmer ser man ofta mängder av take away- menyer på kylskåpen och det är ju väldigt trevligt!

Visst är det även en generationsfråga det här med att äta på restaurang, likt så mycket annat. Ungdomarna äter mer ute och vandrar i högre utsträckning runt med både kaffe och mat i händerna, medan de äldre generationerna hellre sitter ner på sin plats med både kaffe och mat.

Bland den generation som upplevde 50- taket och tiden för hemmafruarna så finns det fortfarande en syn på mat som någonting som man hinner med att ordna med, även om båda jobbar heltid i många av dagens familjer.

Det är väldigt svårt att hinna med allting som ska skötas i ett hem idag då ingen är hemma, utan båda vuxna i familjen jobbar hela tiden. Både matlagning, städning och mycket annat låter vi därför gärna andra ta hand om genom de tjänster som går att köpa idag.

Förr var det självklart att kvinnan i familjen stannade hemma och fixade medan mannen var ute och jobbade och då är det klart att det är lättare att hinna med allsköns långkok på en tisdag! Idag får vi spara långkoken till helgerna och kanske inte ens då varken hinner eller vill vi laga mat.