Vi pratar barnmat

Ofta tror vi att barn inte tycker om viss mat, men det visar sig inte sällan vara på det viset att de tycker om helt andra saker än vad vi förväntar oss. En studie visar att familjer med barn matkasse även oftare går på restaurang med barnen samt att barnen blir mer nyfikna på ny mat. Ofta tuggar de glatt på feferoni, oliver, saltgurka och annat som är lite salt i rasande tempo och ger man dem grönkålschips utan att säga att det är just grönkål så kan även det bli en snabb favorit.

Detsamma gäller de äldre i familjen. Ofta har de bestämda åsikter om vad man ska äta och det är inte sällan potatis och kött med sås ska vara den mat som ska ätas. En tallrik bestående av annat ses inte sällan på med skepsis från de äldre, så passa på att bjuda med dem till en restaurang där de ”tvingas” äta andra saker, så ska du se att de kanske ändrar åsikt!

Visst kan det upplevas som att det blir dyrt att äta på restaurang titt som tätt, men även om din plånbok är tunn så kan du få det att gå ihop om du går ut och äter åtminstone en gång i månaden.

Det är värt det av flera olika skäl då du kommer att få både en mysig stund, kvalitetstid med dig själv eller med ditt sällskap, nya smaker och kanske ett litet glas vin en måndag kväll som du inte njutit av hemma då du kanske inte korkar upp en flaska vin en måndag kväll, direkt.

Att njuta av livet gör vi alla på olika sätt, men de flesta av oss bryr oss om vad vi äter. Kanske för att vi tänker på vikten, eller för att vi älskar mat eller kanske både och, men att njuta genom mat är någonting som är vanligt förekommande.

Man kan se detta hos barn som har föräldrar som gillar mat då deras favoriträtter ofta kan vara sådant som man kanske inte förknippar just med barn. De gillar hummer, ovanliga fisksorter, grönsaker av olika slag tillagade på alla möjliga sätt och mycket, mycket mer som inte är den klassiska, ofta tråkiga barnmaten.

Bara för att det är barn med på en restaurang så behöver man som servitör/servitris inte utgå från att det ska anpassas efter att det är barn med. Vänta istället in föräldrarna och se vad de beställer till barnen, för ofta är det så att de vill ha ”vuxen” mat om de bara får chansen. Kanske knaprar de mest på lite parmesan, oliver och annat, men vem vet? De kanske äter upp en hel tallrik med en helt vanlig rätt som vi vuxna beställer!